Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivallerine ilişkin, "Toplam bu yıl 11 ilimizde, 11 festivalde 30 binden fazla sanatçımızı 4 binden fazla etkinlikte, on milyonlarca sanatseverle buluşturmayı hedefliyoruz." dedi. Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin ilk durağı olan Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali için Nevşehir'e gelen Ersoy, Uçhisar beldesindeki bir otelde gazetecilere yaptığı açıklamada, bu festivallerle milletin eşsiz kültürel mirasını şehirlerin medeniyet miraslarıyla buluşturmak üzere güzergahlarda önce rotalar belirlediklerini söyledi. Ersoy, sonra bu rotalar üzerinde sanatın her dalında, her yaştan ve her kesimden insanın ve yabancı misafirlerin buluşmasını hedeflediklerini, festivallerle kültüre, sanata ve sanatçıya destek olurken başta Türkiye olmak üzere festivallerin gerçekleştirdiği şehirlerin tüm dünyada bilinirliğini arttırmayı ve markalaşmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi. Bu yolculuğa 2020 yılında İstanbul'da Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başladıklarını anımsatan Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her sene festival yaptığımız şehir sayısını arttırarak, bunu tüm Anadolu'ya, tüm Türkiye'ye aşama aşama yayacağız demiştik. Bu bağlamda geçen sene 5 şehirde 7 büyük etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinliklere geçen sene 20 bine yakın sanatçımız, 4 binden fazla etkinlikte 30 milyondan fazla insanımız ve sanatseverle buluşma fırsatı yakaladılar. Bu sene söz verdiğimiz gibi şehir sayısını arttırarak 11 şehre çıktık ve ilk başlangıcını da bugün Nevşehir'de Kapadokya Balon Festivali ile yapıyoruz. Kapadokya Balon Festivali'ni Erzurum Palandöken, Trabzon, Sümela, Çanakkale Troya, Başkent, Konya Mistik, İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu, Diyarbakır Sur, İzmir Efes ve son olarak da Antalya Kültür Yolu Festivalleri izleyecek. Bu arada Başkent Kültür Yolu Festivalinden hemen önce Antep'te Gastro Antep Festivalini de bu festivaller zincirine dahil ettik. Toplam bu yıl 11 ilimizde, 11 festivalde 30 binden fazla sanatçımızı, 4 binden fazla etkinlikte on milyonlarca sanatseverle buluşturmayı hedefliyoruz."
Festivaller 100 gün sürecek
Nevşehir Kapadokya Balon Festivalinin 13 Ağustos'a kadar süreceğini belirten Ersoy, yaklaşık 300'den fazla etkinlik yapılacağını ve bu etkinliklere 1000'den fazla sanatçının katılacağını bildirdi. Bakan Ersoy, toplam 100 günlük süreçten bahsettiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "5 Ağustos'tan 12 Kasım'a kadar sürecek. 100 gün boyunca özellikle birbirini izleyen tarihler veya kısa süre boşluklar bırakarak devam ettik. Yani sanatseverler 100 gün boyunca, bugünden itibaren 100 gün boyunca farklı illerde doyasıya etkinliklerden yararlanma fırsatı bulacaklar. Birçok işlevi var bu festivallerin. Hem kültüre sanata hem de sanatçıya destek olurken özellikle insanımızın kültüre, sanata kolay, rahat ve etkili erişimini de sağlamış oluyoruz. Şehirlerimizin tanıtımını yaparken aslında kültürel değerlerimizin bir sonraki nesle aktarılması için de çok büyük bir rol üstlenmiş oluyoruz. Bu anlamda da çok çok önemli etkinlikler olarak görüyorum. Burada tabii siz değerli basın mensuplarına da çok büyük sorumluluklar düşüyor. Bu etkinlikleri mümkünse her fırsatta yerinde takip etmenizi, basılı mecralara, mikrofonlara ve ekranlara yerinden intikal ettirmenizi, taşımanızı özellikle sizlerden rica ediyoruz." Etkinliğin büyük bölümünün ücretsiz gerçekleştirildiğini vurgulayan Ersoy, "Bu bağlamda da katılım çok fazla oluyor, geçen senelerde de böyleydi. Hedefimiz 11 ille sınırlı kalmak değil. Her yıl 4-5 tane yeni şehri ekleyerek 2028 yılına kadar 35 şehirde kültür yılı festivallerini gerçekleştirmek olacak." bilgisini paylaştı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, her yıl 5 şehir ilave ederek 2028 yılında 35 şehre Kültür Yolu Festivallerini yaymayı hedeflediklerini söyledi.
Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Trabzon'da organize edilen "Sümela Kültür Yolu Festivali"ne ilişkin Boztepe Seyir Terası'nda basın toplantısı düzenledi. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile 2020'de başlatılan Kültür Yolu Festivallerini geçen sene 5 şehre, bu sene itibarıyla da 11 şehre yayarak devam ettirdiklerini belirten Ersoy, geçen yıl 5 şehirde 30 binden fazla sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen festival etkinliklerine 33 milyondan fazla vatandaşın katılma fırsatı bulduğunu anlattı.
Bakan Ersoy, şöyle devam etti: "Her yaş grubundan, her kesimden vatandaşımıza hitap eden ve kültür-sanata yoğun, etkili ve kolay erişimini sağlayan Kültür Yolu Festivalleri aynı zamanda yapıldığı illerin başta Türkiye olmak üzere yurt dışında tanıtımı ve markalaşması konusunda da çok ciddi sonuçlar getiriyor. O yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak önem verdiğimiz projelerin başında geliyor. Her yıl 5 şehir ilave ederek inşallah hedefimiz 2028 yılında 35 şehre kadar Kültür Yolu Festivallerini yaymak olacak."
"Serimiz 100 günlük olacak, 12 Kasım'a kadar devam edecek"
Ersoy, bu sene seriye 5 Ağustos'ta Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali ile başladıklarını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok fazla katılım oldu. 300'den fazla etkinliğe 1 milyondan fazla kişi katılım sağladı. Çok da güzel, Kapadokya doğası itibarıyla çok güzel görüntüler de verdi. Zaten bilinen bir şehrimizdi ama düşük bir sezona da denk gelmesi sebebiyle hem doluluğu hem ekonomik faaliyetlerin artmasına da çok ciddi fayda sağladı. Serimiz 100 günlük bir seri olacak. 12 Kasım'a kadar devam edecek 11 şehirde toplam. Serinin ikinci bacağına bugün Trabzon Sümela Kültür Yolu Festivali ve Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivalleri ile devam ediyoruz."
Trabzon'da Fuar Merkezi, 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı ile Kültür Merkezi gibi çeşitli noktalarda çok önemli konserler ve etkinlikler gerçekleştirileceğini anlatan Ersoy, şunları kaydetti: "Kızlar Manastırı'nda Letonyalı fotoğraf sanatçısı Andris Zegners'in çok önemli bir enstalasyonunu sergileyeceğiz. Yine Devlet Tiyatrolarının kapalı gişe oynayan eserleri olsun, Ahmet Yenilmez'in, Süheyl ve Behzat Uygur kardeşlerin eserleri olsun birçok etkinlik, bu festival sırasında vatandaşlarımızla buluşma fırsatı yakalayacak. Trabzon Maçka'da teröristlerle çıkan çatışma sırasında şehit olan Eren Bülbül ve onu korumaya çalışan, onu korurken 41 yaşında 41 kurşun yarasıyla şehit olan Ferhat Gedik'in hikayesini anlatan 'Kesişme' filmini de bu etkinlikler sırasında ücretsiz olarak izleyicilerin beğenisine sunma fırsatı yakalayacağız."
"Sezon sonunda artık net bir tarih açıklanacak"
Ersoy, etkinlik yapılan şehirlerin her yıl Kültür Yolu Festivali kapsamına alınacağının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu: "Her yıl belirli bir tarih sabitleniyor ve o tarihte festivaller gerçekleştiriliyor. Kültür Yolu Festivallerinin ilk sene bakıyoruz tarihlerini netleştirmek için. Bu sene de hem Belediye Başkanı'mız hem de vekillerimizle birlikte görüşerek tarihi netleştireceğiz. Sezon sonunda artık net bir tarih açıklanacak. Her yıl aynı tarihte Trabzon'da da Kültür Yolu Festivalleri yapılıyor hale gelecek. Hem kültür sanatla vatandaşımızın kolay etkili ve yoğun ulaşımını, erişimini sağlamış oluyoruz ama hepsinden önemlisi şehirlerimizin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada bilinirliğini ve markalaşma sürecini hızlandırmış oluyoruz. Bu açıdan da çok faydalı gördüğümüz festivaller 'hayırlı olsun' diliyorum." Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, öğleden sonra da Erzurum'a geçeceğini belirterek, "Palandöken Kültür Yolu Festivali aynı tarihte başladı. Festival biter bitmez, eylülün ilk haftası 9 Eylül'de festival Çanakkale'de Troya Çanakkale Kültür Yolu Festivali ve Gastroantep ve Başkent Kültür Yolu Festivalleri ile devam edecek. İnşallah 12 Kasım'a kadar 11 şehirlik seriyi tamamlamış olacağız." diye konuştu. Bakan Ersoy'a, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismailoğlu, Mustafa Şen, Yılmaz Büyükaydın, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim de eşlik etti. Trabzon'da bugün başlayan "Sümela Kültür Yolu Festivali", konser, film gösterimleri, tiyatro ve sergi gibi çeşitli etkinliklerle 27 Ağustos'a kadar devam edecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kültür Yolu Etkinlikleri başta Türkiye olmak üzere yurt dışında da tanıtım ve markalaşma konusunda da çok ciddi sonuçlar getiriyor. İnşallah bundan sonra da her yıl 5 şehir ilave ederek Kültür Yolu Festivallerini yaygınlaştıracağız” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere 2 yıl önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile ilk adımı atılan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu yıl 5 Ağustos'ta Kapadokya’da başladı. 12 Kasım'a kadar sürecek Kültür Yolu Festivallerinin 2’nci durağı ise Trabzon ve Erzurum oldu. Trabzon ve Erzurum’da, 19- 27 Ağustos tarihleri arasında eş zamanlı düzenlenecek olan Sümela ve Palandöken Kültür Yolu Festivalleri için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Trabzon’a geldi.
‘KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ’
Boztepe Seyir Terası'nda açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, “Geçen sene 5 şehirde 30 binden fazla sanatçımızın katılımı ile 33 milyondan fazla vatandaşımız etkinliklere katılma fırsatı buldu. Her yaş gurubundan, her kesimden vatandaşımıza hitap eden ve vatandaşlarımızın kültür-sanata yoğun, etkili ve kolay erişimini sağladık. Kültür Yolu Etkinlikleri başta Türkiye olmak üzere yurt dışında da tanıtım ve markalaşma konusunda da çok ciddi sonuçlar getiriyor. O yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çok önem verdiğimiz projelerin başlında geliyor. İnşallah bundan sonra da her yıl 5 şehir ilave ederek Kültür Yolu Festivallerini yaygınlaştıracağız. 5 Ağustos’ta Nevşehir Balon ve Kapadokya Kültür Yolu Festivali ile başlamıştık. Katılım çok iyi olmuştu. 300’den fazla etkinliğe 1 milyondan fazla kişi katılım sağladı. Kapadokya görüntüsü itibarıyla çok da güzel görüntüler verdi. Zaten şehir bilinen bir şehirdi. Turizm sezonuna da denk gelmesi sebebi ile orada hem doluluğu hem ekonomik faaliyetlerin artmasına da çok güzel fayda sağladı. 100 günlük bir seri olacak. 12 Kasım’a kadar devam edecek. Toplamda 11 şehir var. Serinin ikinci ayağına bugün Trabzon Sümela Kültür Yolu Festivali ve Erzurum Kültür Yolu Festivalleri ile devam ediyoruz” diye konuştu.
12 KASIM’A KADAR 11 ŞEHİRDEKİ SERİYİ TAMAMLAMIŞ OLACAĞIZ’
Trabzon’da yapılacak etkinlikler hakkında da bilgi veren Bakan Ersoy, şöyle konuştu; “Bu etkinliklerin özelliği, başladıktan sonra her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor olması. Bu etkinliklerin yapıldığı şehirler artık düzenli olarak Kültür Yolu Festivali kapsamına alınmış oluyor. Her yıl belli bir tarih sabitleniyor ve o tarihlerde festival gerçekleştiriliyor. Artık tarihleri netleştirip her yıl aynı tarihte Trabzon’da Kültür Yolu Festivalleri yapılacak hale gelecek. Hem kültür, sanata vatandaşlarımızın kolay ve etkili erişimini sağlamış oluyoruz hem de şehirlerimizin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada bilinirliğini ve markalaşmasını sağlamış oluyoruz. Bu açıdan çok faydalı gördüğümüz festivaller hayırlı olsun. 12 Kasım’a kadar 11 şehirdeki seriyi tamamlamış olacağız. Başta Trabzon olmak üzere festivallerimizin şehirlerimize hayırlı olmasını, eğlenceli keyifli bir Kültür Yolu Festivali geçirmelerini temenni ediyorum”
ETKİNLİK ALANLARINI ZİYARET ETTİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sümela Kültür Yolu Festivali kapsamında, Kızlar Manastırı’nda Letonyalı sanatçı Andris Zegners tarafından hazırlanan ‘Amberin Sırları’ adlı sergiyi ve Ganita’da ‘Kutsal Damlalar’ heykel enstalasyonunu ziyaret etti. Bakan Ersoy, daha sonra gastronomi etkinliğine katıldı. Bakan Ersoy'un eşi Pervin Ersoy, diğer şeflerle birlikte yöresel lezzetlerden olan 'Hamsi Pilaki’ hazırladı. Buradan Ayasofya Camisi’nin iç avlusunda sergilenen ebru sanatı dijital deneyim platformunu da görmeye giden Bakan Ersoy, Erzurum Pandöken Kültür Yolu Festivali programlarına katılmak için Trabzon'dan ayrıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Palandöken Kültür Yolu Festivali" kapsamında düzenlenen çeşitli etkinliklere iştirak etti.
Bakan Ersoy, festival kapsamında, Tebrizkapı Sosyal Tesisleri'ndeki Aşık Ruhani ve Aşık Hüseyin Summanioğlu'nun sunum programında aşıkların saz dinletisine katıldı.
Çifte Minareli Medresesindeki Oltu Taşı sergisi ile Muhammed Mağ'ın "Hiç" sergisine eşlik eden Ersoy, Erzurum Kalesi önünde gastronomi alanındaki stantları gezerek ilgililerden ürünler hakkında bilgiler aldı, Kerem ile Aslı'nın Buluşma Noktası etkinliğinde eşi Pervin Ersoy ile fotoğraf çekildi. Olimpiyat Parkı Millet Bahçesi'ndeki Çocuk Etkinlik Alanına katılan Ersoy, buradaki stantları gezip çocuklar ve aileleri ile sohbet etti. Ersoy çiftine bir stantta çizilen karikatürü hediye edildi.
Bakan Ersoy'a, Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum milletvekilleri Selami Altınok, Mehmet Emin Öz ve Abdurrahim Fırat, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, MHP İl Başkanı Adem Yurdagül ve ilçe belediye başkanları eşlik etti
NEVŞEHİR'de Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla başladı. Bakan Ersoy, "Bu yıl, toplam 11 ilde yapılacak festivalde 30 binden fazla sanatçımızı 4 binden fazla etkinlikte, 10 milyonlarca sanatseverle buluşturmayı planlıyoruz. Hedefimiz; 11 ille sınırlı kalmak değil, bunlara her yıl 4-5 tane yeni şehri ekleyerek 2028 yılına kadar 35 şehirde, Kültür Yolu Festivalleri'ni gerçekleştirmek" dedi. Nevşehir, Erzurum, Trabzon, Çanakkale, Ankara, Konya, İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Antalya ve Gaziantep olmak üzere 11 ilde düzenlenen 'Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin ilk rotası bugün Nevşehir'de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla başladı. 5-13 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan festival, içinde binlerce etkinliği barındıracak. Bakan Ersoy, "Kültür Yolu Festivalleri'yle milletimizin, eşsiz kültürel mirasını şehirlerimizin medeniyet mirasları ile buluşturmak üzere güzergahlarda önce rotalar belirliyoruz. Sonra bu rotalar üzerinde sanatın her dalında, her yaştan ve her kesimden insanımızın ve yabancı misafirlerimizin buluşmasını hedefliyoruz. Bu festivallerle birlikte kültüre, sanata ve sanatçıya destek olurken başta Türkiye olmak üzere festivallerin gerçekleştirdiği şehirlerimizin tüm dünyada bilinirliğini artırmayı ve markalaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Biliyorsunuz bu yolculuğa 2020'de İstanbul'da Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlamıştık. Geçen sene, 'her sene festival yaptığımız şehir sayısını artırarak, bunu tüm Anadolu'ya, tüm Türkiye'ye aşama aşama yayacağız' demiştik. Bu bağlamda geçen sene 5 şehirde 7 büyük etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinliklerde, geçen sene 20 bine yakın sanatçımız 4 binden fazla etkinlikte, 30 milyondan fazla insanımızla buluşma fırsatı yakaladılar" diye konuştu
'30 BİNDEN FAZLA SANATÇIMIZI 10 MİLYONLARCA SANATSEVERLE BULUŞTURMAYI PLANLIYORUZ'
Etkinlik kapsamında şehir sayısını 11'e çıkardıklarını belirten Bakan Ersoy, "Bu sene söz verdiğimiz gibi şehir sayısını arttırarak, 11 şehre çıktık. İlk başlangıcını da bugün Nevşehir'de, Kapadokya Balon Festivali ile yapıyoruz. Kapadokya Balon Festivali'ni, Erzurum Palandöken, Trabzon Sümela, Çanakkale Troya, Başkent Ankara, Konya Mistik, İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu, Diyarbakır Sur, İzmir Efes ve son olarak da Antalya Kültür Yolu Festivalleri izleyecek. Bu arada Başkent Kültür Yolunu festivalin hemen önce Gaziantep'te, Gastro Antep Festivali'ni de bu festivaller zincirine dahil ettik. Bu yıl, toplam 11 ilde yapılacak festivalde 30 binden fazla sanatçımızı 4 binden fazla etkinlikte, 10 milyonlarca sanatseverle buluşturmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
'SANATSEVERLER 100 GÜN BOYUNCA FARKLI ETKİNLİKLERDEN YARARLANACAK'
Nevşehir Kapadokya Balon Festivali'ne bugün başladıklarını söyleyen Bakan Ersoy, "Festival, 9 gün sürecek ve 13 Ağustos'ta sona erecek. Yaklaşık 300'den fazla etkinlik olacak. 1000'den fazla sanatçımız katılacak. İnşallah hem yerli, hem yabancı birçok insanımız ve turistimiz bu etkinliklerden doyasıya faydalanacaklar. 5 Ağustos'tan 12 Kasım'a kadar sürecek, 100 günlük bir süreçten bahsediyoruz. 100 gün boyunca özellikle birbirini izleyen tarihler veya kısa süre boşluklar bırakarak devam ettik. Yani sanatseverler bugünden itibaren 100 gün boyunca farklı illerde doyasıya etkinliklerden yararlanma fırsatı bulacaklar" dedi.
'SANATSEVERLER ETKINLİKLERİ SOSYAL MEDYADAN TAKIP EDEBILIRLER'
Festival kapsamında binlerce etkinliğin olduğunu aktaran Bakan Ersoy, şöyle konuştu: "Bunların vatandaşlarımız tarafından kolay takip edilebilmesi için kulturyolufestivalleri.com sosyal medya adresinden ve şehrin kendi festival adresinden bu etkinlikleri düzenli olarak yayınlayacağız. Aynı şekilde sanatseverler cep telefonlarına, sanat cepte uygulamamızı indirdilerse hem anlık festivalle ilgili bilgilere erişmiş olacaklar. Etkinliğin çok büyük bir bölümü ücretsiz gerçekleştiriliyor. Bu bağlamda da katılım çok fazla oluyor. Geçen senelerde de böyleydi. Hedefimiz; 11 ille sınırlı kalmak değil bunlara, her yıl 4-5 tane yeni şehri ekleyerek 2028 yılına kadar 35 şehirde, Kültür Yolu Festivalleri'ni gerçekleştirmek.".
Kültür Yolu Festivalleri her yıl yeni lokasyonlarla coşkusunu artırıyor. 12 Kasım’a kadar sürecek festivallerin ilk durağı Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali cumartesi başladı. Nevşehir’deki açılışa eşi Pervin Ersoy ile katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un gün boyunca yüzünden gülümsemesi eksik olmadı. Nedenini sorduğumda “Festival kelimesi mutluluğu beraberinde getiriyor” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festival kelimesinin mutluluğu da beraberinde getirdiğini söyledi. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri her geçen yıl yeni lokasyonlarla birlikte coşkusunu artırarak devam ediyor. Bu yıl 5 Ağustos’tan 12 Kasım’a kadar sürecek olan festivallerin ilk durağı olan Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali, cumartesi günü açılışı yaptı. İki gün boyunca yerinden takip ettiğimiz festival, 13 Ağustos’a kadar sürecek ve 300 etkinliğe ev sahipliği yapacak. 100 günlük Türkiye’nin festival günleri ise bu yıl 11 farklı ilde insanları kültür ve sanatla buluşturacak.
KAPADOKYA PANAYIR YERİ
Büyük şehirlerle bütünleşmiş olan kültür ve sanat etkinlikleri, Anadolu şehirlerinde çok daha özel bir duyguyla karşılanıyor. Eskinin panayırlarının güncellenmiş hali olarak da düşünülebilir. Geçen sene Çanakkale, Konya ve Diyarbakır’daki coşku, bu sene Kapadokya’dan ateşlendi. Festivalin açılış galasında, Paşabağı’nda Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ile sanatçı Ferman Akgül konseri, Avanos Amfi Tiyatro Açık Hava Sahnesi’nde Solist Suat Kılıç’ın seslendirdiği Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar, Göreme’de ise Simge Sağın konseri, bu coşkuyu anlatmaya yetti. Zira Kapadokya sabah erken saatlerde yapılan balon turizmiyle öne çıktığı için, gece hayatı olmayan bir şehirdi, ancak konser akşamı gece yarısında şehirde oluşan trafik ve insan kalabalığı, festivalin etkisini anlatmaya yetti. Kapadokya’da yaşayanlar veya turist olarak gelenler, şehrin çeşitli yerlerindeki sergiler ve atölyelere katılarak hem taş binaların serinliğine sığınıyor hem de kültürü ve sanatı tarihi mekanlarda yaşama şansı buluyor.
BÖLGEYİ CANLANDIRIYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festival açılışına eşi Pervin Ersoy ve küçük oğlu Aslan Can’la katıldı. Gün boyunca yüzünden gülümsemesi eksik olmayan Bakan Ersoy’a bu keyifli halini anlatmasını istediğimde, “Festival kelimesi mutluluğu da beraberinde getiriyor. Böylesi kapsamlı ve her yıl daha da büyüyen bir festivali görmek ve bu büyümeye şahit olmak mutlu ediyor. Festival gittiği bölgeye sadece kültür sanat etkinliklerinin coşkusunu, heyecanını götürmüyor, aynı zamanda o bölgeye canlılık getiriyor, ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Bu festivaller ile ülkemizin kültürüne, sanatına ve sanatçılarına destek oluyoruz. 30 binden fazla sanatçımızı 10 milyonlarca sanatseverle buluşturacak olmak büyük bir heyecan. Sanatseverlerin ve özellikle de çocuklarımızın festival bünyesindeki etkinliklere gösterdikleri büyük ilgi ve memnuniyetleri bizleri son derece mutlu ediyor, bu da haliyle dışarı yansıyor’ ifadelerini kullandı. Keyifli bir gün geçirdiği her halinden belli olan Pervin Ersoy da festivalin ilk ayağının Kapadokya’da olmasından çok mutlu olduğunu söyledi. Çocuğunu da özellikle buradaki etkinlikleri görmesi için getirmiş. Oğlu Aslan Can, yaptığı ebruyu kazıyarak altından çıkan Kapadokya balonlarını arşivine ekledi bile. Kültür yolu festivallerinin kültürle turizmin birleştiği nadir noktalardan olduğunu belirten Ersoy, festivallerin kendisine kattığı mutluluktan bahsetti. 10 yıldır koleksiyonerlik yaptığını ifade eden Pervin Hanım, “Ben de biraz sanatla ilgili bir insan olduğum için bu projeden çok keyif aldım. İki yıldır Kültür Yolu Festivalleri’ne katılmaya çalışıyorum. Geçen sene Diyarbakır’daki Sur Festivali’ne de gittim. Çok keyifli geçti, sokaklar cıvıl cıvıldı. İnsanların yüzü gülüyordu. Birçok sanatçıyı bu festivaller sayesinde tanıyor, hiç gidemeyeceğimiz konserlere gidebiliyoruz. Bence Kültür Bakanlığı’nın en iyi projelerinden bir tanesi budur. Festival boyunca tiyatrolar, operalar, bale gösterileri yapılıyor, sergiler açılıyor. Kültür ve sanatla iç içe olan başka ülkelere özenirdik ya hep, artık onlar bize özensin. Çünkü bizim ülkemizde de sanat sokağa taştı, halkın içine indi, insanlarla bütünleşti” dedi.